2014. április 8., kedd

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Történet: Életben tudsz maradni egy olyan vadonban, ahol mindenki az életedre tör? Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Vélemény: Én először ezt a könyvet filmként ismertem meg és azt sem tudtam, hogy van könyv formája. Később az egyik barátnőm ajánlotta és kiderült, hogy nagyon jó könyvnek is.
A szereplők nagyon jól ki lettek dolgozva. Katniss a valaha volt leges legerősebb női főszereplő, Peeta pedig a leges legkedvesebb és odaadóbb férfi főszereplő akit valaha olvastam.
Az írónő nagyon jól megteremtette és kidolgozta ezt a jövőbeli világot is.
A mellékszereplőknek is nagyon jó a karaktere. Mindenkit megszsretsz a viadalig. A iszákos mentort, a ciki de cuki Effie-t, a divattervező létére nem me.... Cinnát és mikor be kell mened - Katnissként - abba az átkozott arénába könnyezve búcsúzol el te is tőlük.
A vérengzős jelenetek elég durvák, de hát most milyenek legyenek ha már egyszer gyilkolniuk kell egymást a gyerekeknek?
Vélemény: Én ezt a könyvet tizenkétéven aluliak számára nem ajánlom! Amúgy ajánlom fiúknak, lányoknak, felnőtteknek, tiniknek, kutyáknak, cicáknak.... azaz mindenkinek aki tud olvasni ( és 12+-os!)

Jövőhéten valószínűleg nem lesz kritika, vagy csak nagyon kevés, mert én a tavaszi szünetben elutazok, Gitta pedig... nos, ő aludni fog. :-D
De még holnap meg holnapután lesz egy Futótűz, meg egy Kiválasztott kritikánk!
Xoxoxo
PizzaLara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése